Hafif ve Orta Yük Rafları
Hafif Ve Orta Yük Rafları Hakkında Merak Edilenler
Raf sistemleri tasarlanırken yük, depolama hızı, ağırlık, kurulacak yer gibi özellikler büyük önem arz etmektedir. Bu raf sistemleri ise hafif yük ve ağır yük olmak üzere birçok çeşide sahiptir. Çok ağır olmayan ve çok fazla yer kaplamayan ürünlerin istiflenmesi için en sık tercih edilen yöntem olarak da hafif ve orta yük raf sistemleri kullanılmaktadır. Her türlü depolama alanına uyum sağlayabilen bu raf sistemleri kolayca değiştirilebilen göz aralıklarına sahiptir. Hafif ve orta yük raflarında ise bu sistem kuvvetli, eğilmez ve çelik malzemelerden yapılmaktadır. En sık kullanımını ise otomotiv, toptancılar, süpermarketler, yedek parça, inşaat yapı malzemeleri, lojistik firmaları ve elektronik malzemeler oluşturmaktadır. Bu sektörler tarafından kullanılan hafif ve orta yük rafların kolayca yeniden düzenlenmesi ve genişletilmesi kolaydır. Firmalar, depolama alanlarının genişliğine, büyüklüğüne ya da yüksekliğine uygun olarak raf sistemi seçmek zorundadır. Bu sayede yüksek irtifa raf sistemleri, alçak irtifa raf sistemleri, platformlu ya da bölmeli gibi raf seçeneklerinden yararlanabilmektedirler. Depolama alanlarına şık bir görünüm sağlayan hafif ve orta yük raf sistemleri sayesinde ürünlere kolayca ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda diğer raf sistemleriyle de birlikte kullanılabilen bu raflar, kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği sistemler arasında yer almaktadır.
Hafif Ve Orta Yük Rafları Neye Göre Tercih Edilmelidir?
Her raf sisteminde olduğu gibi hafif ve orta yük raflarında da bazı konulara dikkat edilerek tercih yapılması gerekmektedir. Bu konular ise şu şekilde sıralanabilir:
- Deponun Yapısı: Hafif ve orta yük rafları tercih edilirken ilk olarak rafın yüksekliğinin ne kadar olacağı belirlenmelidir. Depo içerisindeki kiriş ve kolonlar da bu yüksekliği etkileyeceği için ölçümler ona göre yapılmalıdır. Yükseklik hesaplamaları yapılırken bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise zeminin gücü, zeminin düzlüğü ve ilgili tasarımdır.
- Depolanan Malların Özelliği: Hafif ve orta yük rafları için depolanacak olan ürünün özellikleri de önemlidir. Özellikle de ürünlerin görünümü, boyutu, ağırlığı gibi etmenler rafın özelliklerini etkilemektedir. Bu yüzden bu özellikler öğrenildikten sonra uygun bir tasarım yapılması gerekmektedir.
- Depolanan Malların Erişilebilirliği: Depolarda ki ürünlerin ihtiyaç halinde hemen ulaşılabilir bir konumda olması gerekmektedir. Bu yüzden bu raf sistemleri tasarlanırken rafların fazla derin ya da ulaşılamayacak noktalarda olmamasına özen gösterilmelidir.
Hafif Ve Orta Yük Rafları Nelerdir?
Ofisler, soğuk odalar, perakende satış ortamları ve depolama alanları gibi alanlarda kullanılan hafif ve orta yük raf sistemleri, daha küçük ve daha hafif uygulamalar içeren alanlar için uygundur. Maliyetlerinin az olması da bu yük raflarının kullanımını arttırmaktadır. Hafif ve orta yük olarak kabul edilen raf sistemlerine bazı örnekler:
- Arşiv raf sistemleri
- Yapı market raf sistemleri
- Kompakt arşiv raf sistemleri
- Ahşap raf sistemleri
- Askılı depo raf sistemleri